Ben erdemden başka zenginlik tanımıyorum. ( İbn-i Sina )

27 Mayıs 2010 Perşembe

MUCİZE GÜL


MUCİZE GÜL
Gül kokusunun hastalıkları tedavide çok önemli yeri olduğu, hafızayı güçlendirdiği bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. Osmanlı tıbbında önemli bir yeri olan güle çok önem verilirdi. Gülsuyu, gül yağı, gül reçeli, gül sirkesi, gül lokumu, gül şerbeti ve güllaç adeta şifa kaynağı…

Gül’de; ateş düşürücü (anti-inflammatory), antiseptik, antifungal, antidepresan, antispazmotik etkiler bulunuyor.

Kansere karşı da tedavi gücü olduğu tespit edilen “gül yağı” ile ilgili, bu alanda bilimsel araştımalar devam etmektedir.
Gül; Türkiye, Fas, Bulgaristan, İran’da yetişiyor. Gül uçucu yağı distilasyon yöntemiyle çiçeklerin damıtılmasından elde ediliyor. 1gr. bile altın dereğinde!

Gül uçucu yağının, sıcak ve çiçeğimsi bir kokusu var, kuvvetli harmonize edici, sakinleştirici, rahatlatıcı özelliklere sahip.
Doğumu kolaylaştıryor!

Ruhsal sıkıntılardan kaynaklanan ağrıları giderici, üzüntü, teselli gerektiren gerilimlere karşı çok etkili. Normal doğum sırasında rahatlatıcı etkisi ile doğumun kolay geçmesini sağlıyor. Bu konuyu jinekologlar izah edememişler, fakat doğumu kolaylaştırdığını kabul etmişlerdir! Çocuklar 6. aydan itibaren kokuları ayırt edebilir. Doğumdan itibaren gülyağı kullanan bir annenin çocuğu kokuları ayırt etmede yaşıtlarından daha ileri olduğu tespit edilmiş.

Gebelik döneminde, doğum esnasında ve doğumdan sonra saf gül uçucu yağı ve gülsuyu annelerin can simidi gibi. Bebeklere ilk 6 ayda saf gülsuyu koklatılır! Yağ lambası (buhurdanlık) üzerinde kullanılabilir veya banyodan sonra bebek teni gülsuyu ile silinebilir. Pişik önleyici, rahatlatıp gevşetici etkisi var.

Gül yağı yaraları da iyileştiriyor!

Kuvvetli bir antifungal (mantar önleyici ve iyileştirici) etkiye sahiptir. Hint defnesi, gül ve lavanta karışımı antifungal amaçla kullanılabilir.

Kuvvet verici (tonik), düzenli hareket sağlayıcı, temizleyici, iltihaplanmayı engelleyici, kramp çözücü, sakinleştirici, yara iyileştirici, kalp ve ince bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici.

Her türlü kuru ve problemli ciltler, alerjik ciltler, egzama gibi durumlarda yeni doku oluşumu ile yaraların kapanmasını gerektiren durumlarda kullanılır.

Uyumlu olduğu yağlar Neroli, lavanta, yasemin, sandal odunu.
Gül uçucu yağı ile doğal vücut parfümü

60ml. ekolojik jojoba yağına+ 20 damla saf gül uçucu yağı damlatılır, cam bir şişede, cam bir çubuk yardımıyla karıştırlır, banyodan sonra hem nemlendirici, hem de parfüm niyetine kullanılır.

Not: Kullanılacak gül uçucu yağının; baş, kalp ve yaş notlarının olmasına, ekolojik ve saf olmasına dikkat edilmelidir.

Gülün tarihi çok eskilere dayanır. Gül bitkisinden tıbbi olarak en az 5 bin yıldır faydalanıldığı biliniyor. Eski Mısır, Yunan ve Roma Medeniyetlerinde gülden tıbbi olarak faydalanıldığını biliyoruz.
Osmanlı hekimleri de gülü tıbbi olarak kullanmışlar.

Gül meyvesinden elde edilen ekstreler güçlü bir antioksidandır; kanda serbest radikalleri

zararsız hale getirir ve hücre yaşlanmasını önler.
C vitamini, quersitrin ve gallik asit gibi bioflavanoidler ve tanenler bakımından zengin olan bu ekstreler ayrıca çevresel stres faktörlerine karşı bağışıklık sistemini de güçlü tutar. C vitamini dışında A vitamini de içeren gül meyveleri aynı zamanda sağlıklı deri gelişimine de destek olur. Doğal bir lif kaynağı olan pektinler, gül meyvelerinden elde edilen ekstrelerin özellikle mide ve sindirim rahatsızlıkları için de kullanılmasını mümkün kılar.

Taze gül çiçeklerinden üretilen gül reçeli ve gül şurubu da besin değeri yüksek olan gıda maddeleridir. Gül çiçeklerinden damıtılan gül yağı, kendine has gül kokusunu veren uçucu yağ bileşenleri nedeniyle çok pahalı parfümlerin ana ham maddelerinden birisidir. Gül yağı ayrıca antibiyotik etkilidir; patojenik birçok bakteri üzerinde öldürücü etkisi vardır.

Damıtma sırasında yan ürün olarak elde edilen gül suyu kozmetikte cilt bakım toniği,

geleneksel tıpta ateş düşürücü (anti-inflammatory), antiseptik ve mide rahatsızlıklarını giderici, gıda endüstrisinde koku ve tat verici olarak (örneğin güllaç ve gül lokumu üretiminde) yaygın şekilde kullanılmaktadır. Gül yağı katılarak hazırlanan gül sirkesi hem iyi bir ateş düşürücü, hem de ağrı dindiricidir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün karaciğer ve karın ağrılarına karşı, Kılıç Ali Paşa’nın annesi tarafından gönderilen gül sirkesi çok iyi gelmiştir.


Alıntı : Nihal Doğan

6 yorum:

Trainee de Cozinheira dedi ki...

Que rosas lindas!!!
bjs
Maura

Unknown dedi ki...

güllerin güzellikleri kadar demekki kokularıda şifalı bilgiler için teşekkürler Fuat bey şimdiden hayırlı cumalar

İnci Yemek dedi ki...

Fuat bey ben böyle devasa gül ağacı görmemiştim:)muhtemelen bahçenizden görüntü muhteşem gerçekten.Hayırlı cumalar..

muazzez dedi ki...

desteğiniz için çok teşekkür ederim. ALLAH razı olsun sizlerin duası yüzü suyu hürmetine RABBİM hayırlısıyla arkadaşımıza şifa verir tedavisi iyi geçer
HAYIRLI CUMALAR

YeMeK vAkTi dedi ki...

Görüntüsüde güsel kendide güzel kosusuda güzel her şeyi güzelll

Adsız dedi ki...

ne kadar hoş bir görüntü ve zaten bahçeyle uğraşmak çok dinlendirici ve faydalı bir hobi olmalı.keşke küçük de olsa bahçem olsaydı.