Ben erdemden başka zenginlik tanımıyorum. ( İbn-i Sina )

11 Aralık 2010 Cumartesi

SEVGİYİ YAŞAMAK

CANIM ANNEMLE DOĞUM GÜNÜMDE
(2010-ÇAVUŞBAŞI)
''Sevilmeli insan, hem de kusurlarıyla sevilmeli. Zaten onu güzelleştiren biraz da kusurları değil mi!. Neye yarardı herkesin tam ve mükemmel olduğu dünya. Sıkıntısı çekilir miydi onun hiç. Kötülüklerin bilinmediği yerde iyilikler nasıl bilinir ki? Kusur olmayan, çirkinlik bulunmayan ortamda mükemmelin, güzelin ne kıymeti olur!. Zıtların bayram yeri değil mi burası? Ve zıtların çocuğu değil mi insan? Güzelse insan, sevimliyse, bu haliyle, bu yapısıyla güzel ve sevimli. Öyleyse insan, insan olarak sevilmeli. Hiç hayale kapılmadan, ütopik olmadan, ona olmayan şeyler yakıştırılmadan. Bu şarkı kendi güftesiyle bestelenmeli, kelime katılmamalı güfteye. Çirkinleşir sonra, sevimsizleşir, kulak tırmalar ilâve kelimeler. Şiir ahengini kaybeder. Dümdüz bir ova, hatta bir çöl düşünün, dağları, bayırları olmayan; işte oraya döner insan şiir ahengini kaybedince. Çekilmez olur, sıkıntılı olur. Deniz dalgalarıyla sevilir. Ovalar tepelerle bütünleşir, seyredilmeye doyum olmaz hafif hafif dalgalanan denizi, tepelerle içice, koyun koyuna düzlükleri.. Dalga dalgadır insan duygularıyla. Düzlükleri, çukurları ve tümsekleri vardır onun his âleminde. Sıçrama taşı gibi durmaktadır zaafları önünde. Bu zaaflarla mükemmeli yakalayacaktır insan. Günah işleyecek, tevbe kapısına koşacaktır. Sevilecektir Rabb'i tarafından. Dönüşüyle Rabb'ini hoşnut edecektir. Çölde bineğini yitirmiş insan ümitsiz bakışları arasında bineğini başucunda bulması sevinciyle anlatılır hadîslerde, günahkâr kulun İlâhî dergaha dönüşü. Mukaddes sevinç verir Rabb'e kulun geri gelişi, günahla kaybolmuşken biraz önce. Hiç günah işlenmeseydi,hiç hatamız olmasaydı? Onun affediciliği nasıl tecelli edecekti böyle bir dünyada? Engin rahmeti nasıl gözler önüne serilecekti günahsız dünyada? Eğer, deniliyor hadîste, siz hiç günah işlemeseydiniz, Allah sizi götürür, yerinize günah işleyip tevbe eden insanları getirirdi.. Allah (cc) bizi bu halimizle seviyor demekki.. Günahkâr halimizle. Ama günaha rızası ve izni yoktur O'nun. Çünkü "gayûr" dur Allah. Günahların yasaklanmasında dahi bir sevgi saklıdır insana. Rabb'in insana sevgisi saklıdır.'' (Şemseddin Nuri)

''Bizim sevgi anlayışımız hayatta tatbik görür daima. Ütopik değildir, göstermelik değildir bu sevgi. Ve çapı bu sevginin bütün varlığı içine alacak kadar geniştir. Bütün varlık sevgi içine girdiğinde dünyamız bir başka güzelleşecektir..''

Dilde değil,özde ve yürekte sevgiyi yaşamak,yaşatmak umudu ile..



CAFE PEPELA

5 yorum:

ELIANA-Coisas Boas da Vida dedi ki...

LINDA SUA MÃE MUITO BONITA E SE PARECE MUITO COM VOCÊ!
PARABÉNS!

Arıcı 07 dedi ki...

DEĞERLİ BLOK ARKADAŞI:
SİZLERİ GÜZEL PAYLAŞIMLARLA İZLİYORUZ.TEŞEKKÜR EDERİM.BU ARADA KULLANDIĞIM BLOĞUM VİRÜS SORUNUNDAN DOLAYI YAVAŞDAN TERKEDİYORUM.
YENİ BLOĞUM VE LİNKLERİ...
http://arc07hyt.blokspot.com/
paylaşımlarını beklerim.

can istanbullu dedi ki...

Annenizle doğum günü resmi herşeye değer bir görüntü zaten. Yorum yapmaya lüzüm bile yok. Mutluluk,sevgi ve saygı ile..

Trainee de Cozinheira dedi ki...

Parabéns pela mãe tão simpática!!
Maura

SeneminYemekleri dedi ki...

Allah muttluluğunuzu bozmasın yeni bloguma beklerim http://lezzetlibiseyler.blogspot.com