Ben erdemden başka zenginlik tanımıyorum. ( İbn-i Sina )

14 Nisan 2010 Çarşamba

STRES

STRESİ YENEBİLİRİZ 

        Stersten söz edilmeyen bir gün oldu mu? Her taşın altından sters çıkıyor. Stresi taşla ezemez miyiz? Stresle başa çıkamaz mıyız? Elbette stresi tuş edebiliriz. Stresi yenmesine yeneriz; ama hazırlıklı olmalıyız, güçlü olmalıyız, stresle güreş tekniklerini öğrenmeliyiz. Dahası var, her şeyden önce inançlı olmalıyız.
        Fuat’ın Yerinde, bazen dolaylı olarak, bazen de doğrudan insanımızı her bakımdan güçlendirme çalışmalarına yer verilecektir. Bu arada alıntılar da ihmal edilmeyecektir. Bu cümleden olarak Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’un Stresle Baş etmenin 25 Etkili Yolu başlıklı yazısını biraz kısaltarak sunuyoruz.
      Yararlı olması dileğiyle
       Fuat Gencal
           *
“Stresi yok etmek” başarılması asla mümkün olamayacak bir hedeftir. Bu nedenle amacımız stres kaynaklarından uzak durmaya çalışmak ve yüklendiğimiz stresleri adam gibi yönetmeyi öğrenmek olmalıdır.
 İşte size 25 maddelik bir çözüm planı. Umarım faydalanırsınız...
1“Hayır” deyin
Bazen sınırlarınızı çizmek zorunda kalabilirsiniz.. Stresle mücadeleye “iş yükünüzü azaltarak” başlayın.
2 Yeni seçenekler bulun
Patronunuza bir seçenek sunun; “Bu işi yapmayı gerçekten istiyorum ancak bunu başarabilmem için başka bir şeyi yapmayı bırakmalıyım, bunlardan hangisini yapmamı tercih edersiniz?” deyin.
3 Su için
Masanızda daima su bulundurun ve sık sık için. Stres altında olduğunuzdan, daha fazla terlersiniz ve tabii ki ağzınız kurur. Su içerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
4 Uyuyun
Yeterince uyduğunuzdan, uykunuzun sizi dinlendirdiğinden ve beyninizi boşalttığından emin olun.
5 Öfkenizi kontrol edİn
Bir top oyununda duygularınızı dışa vurarak sisteminizden gerginliğin bir kısmını uzaklaştırabilirsiniz.. Çok yoğun stres altında olduğunuzda bir spor karşılaşmasına gidin, tezahürat yapın.
6 Kaslarınızı gevşetin
7 Dik oturun
Dik oturuş nefes almayı kolaylaştırır ve beyne daha fazla kan gitmesini sağlar.
8 Başkalarına yardımcı olun
Gönüllü olun. Yalnızlık duygusu endişelerinizi artırır. Başkalarına yardımcı olmak, başarı duygusu ve kendine saygıyı aşılar.
9 Elinize sıkabileceğiniz bir şeyler alın
İşlerinizdeki masanızda bir el egzersiz aleti veya bir tenis topu bulundurun ve gergin olduğunuzda bunu sıkın. Stres kan dolaşımına adrenalin salınımını sağladığında vücut kas aktivitesini ister. Bir şeyleri sıkmak vücudumuzun bu kas aktivitesi isteğini yerine getirerek rahatlatır.
10 Ayağınızı yorganınıza göre uzatın
Gelirinizin üzerinde bir yaşam tarzı benimsemek, hastalanmanıza neden olabilir..
11 Sosyal bağlarınıza önem verin
Geleneksel yapısını koruyan, kültürel ilişkilerini önemseyen, geliştirenlerde stres daha az oluyor.
12 İlişkilerinizi güçlendirin
Annenizi, babanızı, kardeşlerinizi, teyze ve halanızı, amcalarınızı arayın, onlarla zaman zaman birlikte olmaya çalışın. Eski aile geleneklerinizi koruyun.
13 Espri gücünüzü kullanın
İşyerinde espri anlayışının değerini anlatmak için ciltler dolduracak kadar yazı yazılabilir. Çalışmalar, güldüğümüzde stresle savaşan beyin kimyasallarının salgılandığını göstermiştir. Uzmanlar iyi bir kahkahanın gergin kasları gevşettiğini, vücudumuza daha fazla oksijen girmesini sağladığını ve kan basıncımızı düşürdüğünü söylemektedir. ıyi bir ruh halini yakalamanın sadece bir kahkahayla olabileceğine inanan uzmanların sayısı hiç de az değil.
14 Nefesİnİzİ tutun
Bu teknik 30 saniyede rahatlamanıza yardımcı olabilir. Derin bir nefes alın ve içinizde tutun. Ellerinizi parmak uçlarınızı birleştirerek itin. 5 saniye bekleyin ve ellerinizi gevşetirken nefesinizi yavaşça bırakın. Rahatlayana kadar bu hareketi 5-6 kez tekrarlayın.
15 10 dakikalık bir “masa başı tatili” yapiı
Meditasyon çok iyi bir rahatlatıcıdır, ancak bazen bunu yapmak için uygun ortam ve zaman bulunamayabilir. Uzmanlar, ofisinizdeki masada minik bir tatil yapmanızı öneriyor. Sadece gözlerinizi kapatın, diyaframdan derin bir nefes alın ve kendinizi Antalya'da deniz kenarında düşleyin. Güneşin sıcaklığını hissedin. Dalgaları dinleyin. Havadaki deniz kokusunu içinize çekin. Kendinizle stres arasına biraz mesafe koyun. Günde birkaç dakika süreli bir “tatil araları” size çok yardımcı olabilir.
16 Koklayın!
Masanızda bir elma veya limon bulundurmak sinirlerinizi yatıştırabilir. Bir çalışmada zaman baskısı altında matematik problemleri çözen kişilerin yeşil elma koklatılırsa daha az stres hissettikleri bulunmuştur. Vanilya kokusunun da rahatlama sağladığına dair kanıtlar vardır. Limon kolonyaları veya vanilyalı kokuların yanında daha birçok kokudan (okaliptüs, ylang-ylang) bu amaçla yararlanabilirsiniz.
17 Ses düzeyİnİ alçaltın
Eğer çok gürültülü bir ortamda yaşıyor veya çalışıyorsanız kulak tıkacı kullanmayı deneyin. Tıkaçların, sesi en az 20 desibel azalttığından emin olun. Sesleri lehinize de kullanabilirsiniz. Flüt ve diğer yumuşak sesli enstrümanların kullanıldığı hafif müzikler dinlemeyi, sessiz sakin yerlerde yürümeyi, ağaçların hışırtısını, denizlerin dalgalarını ve hafif yağmur çiselemesini dinlemeyi deneyin. Müzik ve sesler yatıştırıcı ve dinlendirici olduğu kadar “stres temizleyicisi-süpürücüsü” de olabilirler.
18 İnançlarınIzI geliştirin, inançlı biri olun
Güçlü inanç bağları, tevekkül ve kabullenmeyi, hoş görmeyi, iyimserlik hissini sağlar, stresi azaltır. ıç huzur önemlidir.
19 Programınızı gevşetin
Yapacağınız hemen hemen bütün işlerin sizin öngördüğünüzden daha uzun süre alabileceğinin farkına varın. Kendinize gerekli olduğunu düşündüğünüzden yüzde 20 daha fazla zaman tanıyın.
20 Liste yapın
Bir sürü plan ama çok az zaman vardır. Stresi yenmek için önceliklerimizi belirlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Her günün başlangıcında tanımlamanız gereken en önemli işinizi seçin ve onu bitirin.
21 FARKLI açıdan bakın
Size stres veren duruma başka bir açıdan bakmaya çalışın.
22Strateji geliştirin
Bazı kişiler sizi gereksiz yere strese sokuyorsa, kim olurlarsa olsunlar, bir an durup kendinizi onların yerine koyun.
23 Boş zamanlar üretİn
Mutluluk için yeterince bol boş zamana sahip olmak şarttır. Boş zamanları yeterince kuvvetli bir stres giderici olarak kullanabilirsiniz.
24 Esnek olun
Kolay öfkelenmeyin. Hiddetten ve şiddetten sakının. Kabul edebileceğiniz esneklik sınırlarını olabildiğince geniş tutun.
25 Aç kalmayın
Sık ve az yiyin. Öğün atlamayın. Güçlü bir kahvaltı ile güne başlayın. Ara öğünler yapıp “sağlıklı şeyler” atıştırın: Meyve, fındık-fıstık-ceviz, az yağlı yoğurt veya ayran...

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Hürriyet, 13. 04. 2010

Hiç yorum yok: