Ben erdemden başka zenginlik tanımıyorum. ( İbn-i Sina )

30 Nisan 2010 Cuma

ÖMRÜ UZATAN BESİNLER


ÖMRÜ UZATAN BESİNLER

"Dünyadaki En Sağlıklı 150 Gıda" kitabıyla ünlenen Dr. Jonny Bowden'ın yardımıyla hazırlanan listede günlük hayatta değeri bilinmeyen ancak tam bir sağlık deposu olan besinler anlatıldı.Liste, Amerikalı ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden tarafından kaleme alınan ve haftalarca çok satanlar listesinde kalan The 150 Healthiest Foods On Earth (Dünyanın En Sağlıklı 150 Yiyeceği) isimli kitaptan derlendi.


Dr. Jonny Bowden'ın yardımıyla hazırlanan listede günlük hayatta değeri bilinmeyen ancak tam bir sağlık deposu olan besinleri en ince detaylarıyla anlatıyor.
İşte dünyanın en sağlıklı gıdaları:

*PANCAR:* Pancarların kırmızı ıspanaklar olarak görülmesi gerektiğini belirten Dr. Bowden içinde barındırdığı yüksek oranda folik asit ve doğal kırmızı pigmentlerin kanserle savaşmak için çok önemli olduğunu belirtiyor.
*LAHANA:* "Sulforaphane" gibi kanserle mücadele eden enzimler barındırır.
*PAZI:* Göz sağlığına iyi gelen "karoten" oranı çok yüksek olduğu için kullanılmasında fayda var.
*TARÇIN:* Tansiyon ve kolestrole iyi gelir, her ikisini de dengelemeye yardımcıdır.
*NAR SUYU:* Kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunan nar suyu antioksidan deposudur. Damarları korur ve tümörlerin büyümesini engeller.
*BALKABAĞI ÇEKİRDEĞİ:* Balkabağının en sağlıklı yeri olan çekirdekler magnezyum deposudur ve yüksek oranda mineral barındırır. Bu mineraller ölümü uzatır.
*SARDALYA:* Konservedeki en sağlıklı gıdalardan olan sardalyanın yüksek omega-3 ve kalsiyum değerleri onu bu listeye sokuyor. Demir, potasyum,fosfor, B vitamini, magnezyum ve manganez oranları çok yüksek.
*ZERDEÇAL:* Baharatların yıldızı olarak tanımlanan zerdeçal kanserle mücadeleye yardımcı oluyor.
*DONDURULMUŞ YABANMERSİNİ:* Dondurulmuş olmasına rağmen gücünden birşey kaybetmeyen dondurulmuş yabanmersini hafızaya iyi geliyor.
*KONSERVE BALKABAĞI:* Düşük kalorili olmasının yanında lif ve A vitamini oranı yüksek olması dolayısıyla oldukça sağlıklı bir besin.
*KURU ERİK:* Aynı erikte olduğu gibi kuru erik de antioksidan deposudur.
*YEŞİL ÇAY:* Mesane, kolon, nefes borusu, pankreas, rektum ve midekanserlerine yakalanma riskini azaltır. Kilo kontrolünü kolaylaştırır.
*ELMA:* Akciğer kanseri, astım ve diyabete karşı korur. Kemik güçlendiren Kvitamini içerir. Yemeklerden 30 dakika önce tüketildiğinde iştahı bastırmaya yardımcı olur.
*BROKOLİ:* Tüm kanser risklerini azaltır. Mineral ve vitamin oranları çok yüksektir. Ayrıca vücudu toksinlerden arındıran kimyasallara sahiptir.
*YUMURTA:* Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir.
*KIRMIZI ET:* İşlemden geçirilmemiş kırmızı et, omega-3 bakımından zengindir. Makul miktarda tüketildiğinde kanserden korur. Protein ve B12 vitamin kaynağı.
*FINDIK-FISTIK:* Haftada 5 kez tüketmek kalp krizi ve kalp hastalığı riskini yüzde 30-50 arasında azaltıyor. Her gün için 25 gramlık, badem, ceviz,fıstık, fındık yeterli.
*SÜT:* Vitamin, mineral ve yararlı bakteriler bakımından zengin olan süt,kanserle savaşan CLA asidini de içerir.
*SOMON:* En iyi anti-aging gıdası. Omega-3 beyni ve kalbi korur. Ruh halini dengeler ve kan şekerini düzenler.
*FASULYE:* Kiloyu dengeler, kan şekerini düzenler. Kolon kanseri ve kalp hastalığından korur. Günlük tavsiye edilen lif miktarı 25-38 gram.Birfincan fasulye ise 11-17 gram lif içerir.
*YABAN MERSİNİ:* Kanserden koruyan antioksidanlar içerir ve hafızayı güçlü kılar. Lif bakımından zengindir.
*SOĞAN-SARIMSAK:* Mide, prostat, yemek borusu kanserlerine karşı korur. Kalp hastalığı riskini yüzde 20 azaltır.
*ZEYTİNYAĞI: Özellikle sızma olanı tercih edilmeli. Salata ve soslarda kullanılmalı. Haşlanmış olan sebzelerin üzerine dökülmeli. Kanser türlerini önlemede çok etkilidir. Damar açma özelliği vardır*

1 yorum:

Glennis dedi ki...

A lovely mixture of fruit and vegetables, arranged so prettily.