Ben erdemden başka zenginlik tanımıyorum. ( İbn-i Sina )

6 Haziran 2010 Pazar

Anne sütü kadar değerli gıda


Anne sütü kadar değerli gıda
Genç kalmak istiyorsanız mucize etkisi olan bir omlet tarifi... Ve uzmanların saydıgı mucize deposu 19 gıda...
Buzdolabından hiç eksik etmeyiz de ne kadar faydalı olduğunu bilir miyiz? Yumurta gününde, yumurtanın mucize faydaları sıralandı. Konuk da ünlü beslenme uzmanı Ender Saraç'dı...


CANLI ENERJİ DEPOSU TEK GIDA
Et, süt ve peynir gibi protein depoları "ölü enerji" kaynakları... Yumurta ise "canlı enerji"yi barındıran tek protein gıdası.. Bilindiği gibi yumurta döllenmesi halinde yeniden bir canlı meydana getirebilmekte. Bu yönüyle yumurta gençlik mucizesi sunuyor..

GENÇLİK OMLETİ:

Basın toplantısında Ender Saraç gençlik ve güzelliğini devam ettirmek isteyenlere mucize etkileri olan bir omlet tarifi verdi.

MALZEMELER:
*3 yumurtanın beyazı
*1 yumurtanın sarısı
*Biber
*Maydanoz
Haftada üç gün 3 yumurta akı, 1 yumurta sarısı ve içine ekleyeceğiniz taze biber ile maydanozdan oluşan omleti tüketirseniz, genç kalmanın yoluna erişirsiniz...

YUMURTANIN FAYDALARI
Anne sütünden sonra insan vücudunun ihtiyacı olan tüm besin maddelerini bulunduran tek besin yumurtadır.Yeni bir yaşamın özü olduğu düşünülürse, yumurtanın besleyici değerinin yüksek olması şaşırtıcı bir şey değildir...

PROTEİN DEĞERİ

Yumurta bütün besinler içerisinde en kaliteli proteini içerir. Çünkü yumurta proteininde insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" mevcuttur.
Kolay sindirilebilmektedir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılır ve vücut proteinlerine dönüşebilir.


YUMURTA GÖZ İÇİN ŞART

Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere diğer vitaminlere de önemli oranda sahiptir.

Yumurta sarısında bulunan A vitamini gözün iyi görmesini sağladığı gibi kemik gelişimi ve sağlıklı dişlere sahip olmak için de gereklidir.

Vücut hücrelerinin gelişmesine yardımcı olur. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasında etkilidir.

KEMİK BOZUKLUĞUNU ÖNLER


D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardım eder. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan bir kaç besinden birtanesidir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığında yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını önler.

Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur.


BEYİN FONKSİYONLARINA YARAR

B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir.

Ayrıca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır.

YUMURTA MİNERAL DEPOSU

Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur.

Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış olursunuz.
Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olduğu için çok önemlidir.

YUMURTANIN YAĞ İÇERİĞİ
Yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, kalan kısmı ise, doymamış yağ asitleridir.

YUMURTADAKİ KALORİ

50 gramlık bir tavuk yumurtası 70 kalori verir. 4 adet yumurta, iki kibrit kutusu büyüklüğünde, yani 100 gram orta yağlı beyaz peynirin verdiği kaloriye eşittir.

YUMURTA KOLESTEROLÜ ARTTIRIR MI?
Bir adet yumurtanın beyazında, kolesterol ve yağ yoktur ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur.
Besinlerdeki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülmüş ve bu nedenle yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve az tüketilmiştir.
Eğer kolesterol metabolizması bozukluğunuz yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsanız, vücudunuz ideal ağırlığında ise, fiziksel olarak aktifseniz ve sigara kullanmıyorsanız, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.

VEJETERYAN İÇİN ETİN YERİNİ ALIYOR
Şayet bir vejeteryan iseniz, yumurtayı masanızdan eksik etmemelisiniz. Yumurtanın içinde bulunan A, D, E, B12 ve B6 vitaminleri et tüketmeyen vejeteryanlar açısından önemli bir protein kaynağı.

Yumurtanın içinde C vitamini bulunmadığı için, içeriğindeki demirden faydalanmak üzere yumurtanın, portakal suyu, maydanoz, yeşil biber ve domates ile birlikte tüketilmesi öneriliyor.




(İnternetHaber)

Hiç yorum yok: